L’activitat que presentem en aquest post, “El torneig de caixes i rodones”, pretén cobrir aquests objectius inspirant-se en les idees de Niss (1999), que són la base del projecte PISA per a l’avaluació dels estudiants de secundària. Seguint aquesta línia, les activitats proposades tenen diferents nivells de profunditat en el treball matemàtic i permeten treballar les 8 subcompetències que conformen la competència matemàtica. Aquestes subcompetències inclouen, entre d’altres, la capacitat de raonar, comunicar, modelitzar i utilitzar eines matemàtiques en contextos variats. Aquí no es presenta una rúbrica per valorar la tasca dels estudiants, aquesta taula pretén mostrar les potencialitats de l'activitat, com a eina perquè els docents coneguin fins on es pot arribar amb la tasca.
Enfocament pràctic: L'activitat parteix d'una situació real (un torneig de joc) per introduir conceptes matemàtics, cosa que pot ajudar els estudiants a entendre millor la rellevància dels conceptes que estan aprenent.
Progressió en la dificultat: Les preguntes estan estructurades, començant amb casos simples (3 jugadors) i progressant cap a situacions més complexes (6 i 7 jugadors, i fins i tot una pregunta oberta sobre 21 jugadors). Això permet als estudiants construir el seu coneixement de manera gradual.
Exploració de patrons: L'activitat fomenta que els estudiants identifiquin i expliquin un patró matemàtic (en aquest cas, la fórmula per calcular el nombre de partides en funció del nombre de jugadors). Això és essencial per a desenvolupar el pensament algebraic.
Varietat de preguntes: Les preguntes inclouen tant càlculs com justificacions, i fins i tot una pregunta oberta sobre la possibilitat de dissenyar una competició amb un nombre específic de partides. Això ajuda a desenvolupar diferents habilitats matemàtiques, com el raonament lògic i la resolució de problemes.
Autoavaluació i Reflexió: L'activitat inclou una secció d'autoavaluació i una reflexió final, que permet als estudiants valorar el seu propi aprenentatge i pensar en com podrien aplicar aquests conceptes en altres contexts. Això és molt útil per a consolidar el que han après.
- Planificació de xarxes
- Anàlisi de dades
- Optimització de recursos
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada