Lluís A. Santaló (2) : Idees sobre la docència en Matemàtiques

Lluís A. Santaló (1911-2001) va ser un matemàtic i educador reconegut per la seva visió humanista i innovadora de les matemàtiques. Les seves idees han tingut un impacte significatiu en el camp de l'educació matemàtica, també pel que fa al paper del professorat. En l'anterior entrada explicàvem algunes de les seves idees sobre educació matemàtica.

A continuació, es presenten set reflexions seves sobre la tasca docent, visió que s'integra amb la seva visió del que hauria de ser l'educació matemàtica.

1. Reconèixer i valorar la tasca dels docents

Santaló defensava la necessitat de reconèixer la importància del professorat com a peça fonamental del procés educatiu. Subratllava que la formació en valors i habilitats és essencial en la seva tasca i que aquesta valoració repercuteix positivament en l'aprenentatge dels estudiants.

2. Fomentar la col·laboració entre nivells educatius

Considerava fonamental la col·laboració entre professors de diferents nivells educatius. Aquesta cooperació aporta una visió global i coherent del desenvolupament acadèmic dels estudiants, alhora que enforteix el sistema educatiu en el seu conjunt.

3. Enfrontar-se als reptes del canvi educatiu

Era conscient de la velocitat amb què evolucionen els programes educatius i de la necessitat d’adaptar-se a noves metodologies, tecnologies i necessitats socials. Això sempre ha estat un desafiament constant per als docents.

4. Superar la resistència al canvi

Santaló reconeixia la resistència al canvi per part d’alguns docents i famílies davant les noves metodologies i ajustos curriculars. Atribuïa aquesta resistència a la por a la incertesa, la manca de formació i el desig de mantenir tradicions educatives que, en algun moment, havien funcionat.

5. Promoure la formació didàctica del professorat

Defensava la necessitat d’una formació contínua del professorat en didàctica i metodologia matemàtica. Veia aquesta formació com un mitjà per fomentar el pensament crític i la resolució de problemes entre els estudiants, enfocant-se en les matemàtiques com a eina per entendre i transformar el món.

6. Apostar pel reciclatge continu dels docents

Insistia en la importància d’una renovació constant dels docents, que haurien de ser reflexius i estar en evolució permanent. Per a Santaló, aquesta actitud és clau per transformar l’educació en una eina de formació integral de les persones.

7. Currículums interdisciplinaris

Reivindicava que els currículums havien de ser dissenyats per especialistes, buscant sempre la interdisciplinarietat. Considerava que els programes educatius no han d’estar compartimentats, sinó que han de facilitar connexions entre àrees de coneixement i potenciar-ne les aplicacions pràctiques.

Una visió humanista de les matemàtiques

Finalment, Santaló considerava les matemàtiques com una disciplina amb components de descobriment (ciència) i de creació (art). Aquesta visió integradora mostra un enfocament humanista que vincula les matemàtiques amb altres disciplines i amb la creativitat humana, destacant-ne tant l’utilitarisme com la bellesa.

La creativitat s'associa amb la imaginació i el pensament divergent, ja que sovint sorgeix del dubte, de replantejar un assumpte des de diferents angles, en un procés on intervenen la intuïció i la memòria. I la ciència, ens aporta una metodologia de treball que inclou la intuïció i formulació d'un problema, la formulació d'hipòtesis, el disseny de recerques, la recollida de dades i la seva interpretació i finalment, l'elaboració de conclusions. El conjunt d'ambdues visions ens ajudarà a desenvolupar personalitats reflexives.



Comentaris