Per quins motius cal ensenyar bones Matemàtiques?

En podem trobar molts motius, però ens centrarem en els cinc següents.

  1. El món ha evolucionat d’analògic a digital


En una entrevista en Josep Baselga, quan era director científic de l’Sloan Kettering Center, va explicar que en la recerca sobre el càncer cada vegada tenen més importància els coneixements de computació per tractar amb la gran quantitat de dades que s’obtenen i d’aquestes seleccionar aquelles que són importants. Separar les bones dades de les dolentes. Detalla que el tractament de les dades ha de permetre saber quin és el millor tractament que es pot oferir en cadascun dels casos, amb l’objectiu de prendre millors decisions. Especifica que en cap cas cal oblidar el factor humà i un dels aspectes que té més relació amb ell, la comunicació.


  1. Els treballs que demanda la societat cada vegada són més tècnics


El món laboral també està canviant, totes les persones han de mostrar habilitat per aprendre coses i resoldre problemes, així com tenir un pensament lògic i estructurat, aspectes en el que l’aprenentatge de les Matemàtiques és fonamental i crea una base aplicable a qualsevol camp de treball. 


  1. Importància que tenen en la nostra vida quotidiana


Un dels aspectes que ha fet palès l’informe PISA que elabora l'OCDE és la importància de l’alfabetització matemàtica de les persones, la capacitat que tots hem de tenir per utilitzar les matemàtiques per a la vida diària i per a resoldre problemes. Les persones han de ser capaces d’entendre informacions diverses i d’analitzar-les críticament. Un exemple el podem veure en els dos gràfics següents:



Els dos gràfics mostren la mateixa informació, el descens de l’atur, però la manera com ho mostren és absolutament diferent. Què mostren cadascun d’ells? Quin missatge és el que volen transmetre? Quin és correcte i quin no? L’ensenyament de les Matemàtiques ha de permetre respondre les preguntes anteriors i prendre bones decisions a partir d’elles.


  1. El raonament lògic i també, l’entreteniment

Una part important del temps el passem jugant, en aquests jocs utilitzem el raonament lògic, tant és així que molts recursos matemàtics s’utilitzen en el seu disseny i creació. I no només hem de pensar en els jocs d’ordinador, també els jocs més clàssics laberints, puzles diversos, etc. Uns exemples els podem trobar en:



Els laberints dissenyats pel creador de jocs Robert Abbot, o els puzles KenKen variant dels sudokus i quadrats màgics amb operacions aritmètiques i un dels jocs més antics, els escacs.


  1. Estètica que ens mostra


Les Matemàtiques ens mostren una estètica que moltes vegades connecta amb altres camps, podem parlar de la seva relació amb l’art, pensem amb Mondrian i els seus quadres, o els vídeos de Cristóbal Vila que relacionen les Matemàtiques amb la Natura. O en les demostracions visuals com la següent:


1³ + 2³ + 3³ + 4³ +5³ + 6³ = (1 + 2 + 3 + 4 + 5 + 6)²


Com la figura de l’esquerra ens mostra la certesa de la igualtat anterior?

Per demostrar la veracitat d’aquesta igualtat, es podria utilitzar una representació gràfica o una demostració algebraica formal que mostri com els termes del costat esquerre (cubs) i del costat dret (suma al quadrat) són equivalents. La visualització ajuda a entendre millor la relació entre els dos costats de l’equació i com les matemàtiques poden proporcionar una estètica visual que ajuda a veure patrons i simetries.

En resum, ensenyar Matemàtiques és essencial per desenvolupar habilitats que no només són útils en l'àmbit laboral, sinó també en la vida quotidiana, en l'entreteniment i en la comprensió de l'entorn que ens envolta. Les matemàtiques ofereixen una manera de veure el món que combina l'aplicabilitat pràctica amb la bellesa i l'estètica.

Comentaris